FIETSEN IN HET WILDE WESTEN


Saguaro Sonora Desert

 De TVH heeft meerdere leden, die lange meerdaagse fietstochten door Europa  hebben gemaakt. Die tochten voeren veelal naar het zuiden. Het Rijke Roomse Leven in Limburg en het verlangen naar de zon zullen hier niet vreemd aan zijn. Populaire fietsbestemmingen zijn dan ook de bedevaartsoorden Lourdes, Compostella en Rome. De echte fietsende globbetrotter zoekt het verder van huis. Deze mannen van de lange adem trappen van Moskou naar Wladiwostok of van Casablanca naar Kaasptad. In de USA kunt U ook uitstekend fietsen, met name in het winterseizoen. De kans op tuimelpartijen op gladde wegen in Nederland wordt hierdoor tot nul gereduceerd. Waar moet U dan heen in de USA?

Het antwoord is naar Arizona. Het  klimaat in de winter is er zodanig, dat er drommen  oudere Amerikanen met hun enorme campers neerstrijken om in de woestijnzon te overwinteren. In Arizona ligt ook het fietsmekka van de USA, namelijk de stad Tucson. In de natuurparken van de Sonora woestijn zijn rustige wegen te vinden voor de avontuurlijke fietser. U rijdt er tussen de adembenemende Saguaro cactussen, die honderd jaar oud kunnen worden en onmetelijk hoog. Deze cactussen komen nergens anders ter wereld voor. In Tucson worden regelmatig grote fietstoertochten georganiseerd, met een flink deelnemersveld


El Tucson Tour
150 mijl

Tucson heeft een rijk verleden, dat teruggaat tot de Spaanse "Conquestadores" die vanuit Mexico noordwaarts trokken op zoek naar goud. In de bergen ten zuiden van Tucson vond de laatste grote opstand van de Apache Indianen plaats, die eindigde met de overgave van het bekende opperhoofd Geronimo. Een goed uur rijden ten zuiden van Tucson ligt het historische mijnstadje Tombstone, waar het bekendste revolverduel van het Wilde Westen werd uitgevochten bij de OK Corral tussen de Wyatt Earp clan en de Clantons, een bende  veedieven. Dit vuurgevecht is vele malen verfilmd in Hollywood. Het stadje is in oude glorie hersteld, inlcusief het kerkhof. Vanuit Tombstone is het niet ver tot de zwaar bewaakte grens met Mexico. Als Europeaan kunt U eenvoudig de grens over om de grensplaats Nogales te bezoeken. Hier heerst de Mexicaanse sfeer uit de western films.

Ten noorden van Tucson op circa 150 km ligt Phoenix, de hoofdstad van de staat Arizona. Deze stad geniet nationale bekendheid in de USA vanwege het stadsdeel "Sun City". Dit is een grote wijk, die uitsluitend bewoond en bestuurd wordt door gepensioneerde Amerikanen. Vanuit Phoenix kunt U een trip maken naar wereldberoemde de Grand Canyon.Door de canyon stroomt de Colorado rivier die het water levert voor o.a. Phoenix en Las Vegas in de buurstaat Neveda.


Iets ten noorden van Phoenix ligt Apache Junction. Hier kunt U de "ghosttowns" van de voormalige goudmijnen bezoeken. Er  ligt een woest en ontoegankelijk berggebied de "Supertitous Mountains". In dit gebergte bevindt zich volgens de overlevering een fabelachtig rijke goudmijn, ontdekt door de Spanjaarden. Na een moordpartij door de Apachen verdwenen de Spanjaarden en raakte de mijn in vergetelheid tot een Duitse goudzoeker, genaamd Jakob Waltz, bij toeval de mijn herontdekte. Hij exploiteerde de mijn in zijn eentje en zweeg over de locatie. Op zijn doodsbed verklapte hij zijn geheim, maar hij was te zwak om een duidelijke route te schetsen. Sindsdien hebben duizenden gelukszoekers tevergeefs naar de "Lost Dutch Mine" gezocht. In Apache Junction staat een museum over deze bekendste mijn van de USA.

Er zijn U reeds twee leden van de TVH voorgegaan naar de regio Tucson. Het zijn niet de minsten, n.l. Henk Verdonkschot en Guido Staedler. Henk heeft  kennissen wonen in Phoenix. Henk bezocht er een Indiaans museum, waar hij de leerbewerkingskunst van de Indianen bewonderde en afkeek. Henk maakt nu zelf dit soort indiaanse tassen. U kunt ze bewonderen op zijn website www.henkverdonkschot.webklik.nl.

Guido Staedler bezocht voor zijn werk Tucson. In de woestijn bij de stad staan circa 5000 gevechtstoestellen van de US Air Force opgeslagen. Het droge klimaat laat toe, dat de vliegtuigen gewoon buiten staan en toch inzetbaar blijven. Dit gigantische depot heet in de volksmond "The Boneyard"( = de knekelput). Guido bezocht het mueseumdorp Tombstone, maar werd onmiddelijk door de sheriff in de bewaring genomen.OK Corral met Wyatt Earp

Blijft de vraag hoe U met Uw racefiets in het Wilde Westen van Tucson komt. Het is een vliegreis van circa 12 uur met overstappen. Het levert een grandiose ervaring op. Het is toch wat anders dan een fietstochtje naar Banneux of Val Dieu.

Samengesteld door:
Henk Verdonkschot  
Guido Staedler