Heerlen – Scherpenheuvel  27-08-2013      190 km.

Op dinsdag  27 augustus verzamelen we ons voor onze jaarlijkse tocht naar Scherpenheuvel. We zijn met 9 personen die het aandurven deze 190 km te fietsen. Weliswaar is het bijna helemaal vlak, maar er moet toch gefietst worden. Vooral de deelname van Paul  ( 80 jaar !!) wekt veel bewondering.Om 7.30 uur vertrekken we. Het is nog wat bewolkt en een beetje fris. Maar de weersvooruitzichten voor vandaag zijn prima. Via Valkenburg rijden we naar Meerssen. Daar voegen zich Sjaak Piosik en oud lid Nico bij ons. 

Bij Veldwezelt rijden we de grens over naar België. Vanaf Gellik volgen we het Albertkanaal.  Op sommige plaatsen langs het water is veel industrie en moeten we af en toe rustig aan rijden.  Maar we schieten goed op, mede door een zacht briesje in de rug.
Even voor Hasselt wordt er een plaspauze gemaakt. Voor de mannen is dat geen probleem, maar voor de dames onder ons moet er een bosje worden opgezocht.We willen doorrijden tot Viversel, waar een mooi fietscafé langs het kanaal is. Maar helaas, als we daar om 10.00 uur aankomen is het café gesloten. Louis is al op zoek naar een andere locatie, maar alles is nog gesloten. Een paar dames op de fiets sturen ons naar Lummen centrum. Daar is op de markt een groot terras. We hebben dan al 72 km gefietst.  De zon breekt ook door en het is lekker warm.  Een bezoeker op het terras legt Louis uit hoe we weer zo snel mogelijk op de te volgen route komen. Dat lukt ook snel en over een mooi fietspad door de bossen rijden we naar Schulen. Eerst een stukje langs het riviertje de Demer en later langs het mooie Schulens Meer.We fietsen bij Diest door een mooi park om de stad heen en volgen daarna een rustige weg richting Scherpenheuvel. Voor we in de stad zijn krijgen we nog een stukje onverhard pad. Dat is niet zo best, maar zonder kleerscheuren zijn we om 12.15 uur in Scherpenheuvel. Een paar foto’s maken voor en in de kerk en nadat we een kaarsje hebben aangestoken is daar ineens Chrit met zijn vrouw Jose die daar wat aan het fietsen zijn. We zoeken een terras en maken een lange pauze.  Bij onze bestelling krijgt ieder nog een Belgische wafel.Om 13.30 uur zitten we weer op de fiets richting Diest. Dat gaat over een smal fietspad langs de grote weg.  Na Diest volgen we de N-2 Naar Halen en Herk de Stad. Hier verlaten we eindelijk de grote weg en rijden over rustige wegen naar Steevoort. Maar eerst krijgen we nog een stukje “Hel” voorgeschoteld. Ongeveer 2 kilometer over heel slechte kasseien, maar op het randje van de weg  balancerend komen we daar ook door.Even slaan we een verkeerde weg in, maar door de oplettendheid van Marjon  volgen we weer snel  de goede weg.

Als we bij Wimmertingen de N – 80 oversteken krijgen we een lichte klim. Daar beginnen bij sommigen,  na zo veel kilometers, de benen een beetje pijn te doen. We volgen steeds de A-13 dan weer links en dan weer aan de rechterkant.


Als we voorbij Beverst een klein paadje opdraaien komen Petra en Will een beetje in de knel te zitten. Dat loopt ook goed af en al snel zijn we dan in Bilsen waar onze volgende pauze is. Het is hier erg druk en na enig zoeken vinden we plaats op een terras. Sommigen laten zich de pannenkoek en uitsmijter goed smaken.
Om 16.30 uur vertrekken we hier weer. Bij het verlaten van Bilsen krijgen we nog een paar korte klimmetjes, maar zonder problemen verwerken we die.  We zijn dan snel in Maastricht en via de Noorderbrug rijden we naar Valkenburg.  Dan naar Klimmen en rond 18.00 uur zijn we in Heerlen. Een heel mooie dag met veel zon en zonder problemen.

Frans Didderen.


terug